Parke Düşmanı Böceklerden Nasıl Kurtulunur?

İnsanı evinde yürümekten korkar bir hale getiren bu küçük düşmanlar belki de parkelerden çıkıp mutfak tezgahından yatak odanıza, pvc zemin kaplamanızdan lamine parkenize kadar heryerde sizinle beraber konforlu bir hayat sürüyordur ne dersiniz.

Elbette böyle bir durum karşısında şoka girmeniz çok doğal. Ama önemli olan bu şoktan kısa sürede çıkıp çözüm odaklı bir karaktere bürünmenizin gerektiğini bir an önce kavramaktır!

Evet öncelikle zemin döşemesinde gezen bu düşmanları tanıyalım. Bu küçük krem ya da beyaz tiksindirici böceklere TERMİT deniyor. Doğru bildiğimiz bir yanlış var ki bu termitler parkelerden oluşmuyor aslında evet parkelerden oluşuyor ama bizim burada demek istediğimiz kalitesiz, markasız ya da ucuz parkelerin yapısından kaynaklanmıyor.

 

parke böceği

Termitlerin asıl ortaya çıkmasındaki EN ÖNEMLİ SEBEP nem oluyor.

Termitler için düşman içten saldırıyor demek harika bir tanımlama olurdu. Parkelerin üzerinde gezmelerinden ziyade daha büyük sorumlulukları var arkadaşların. Parkelerin içinden kemirmeye başlıyorlar ve belirli yerlerde çöküntüler oluşturuyorlar. Eğer parkeleriniz belli kısımlarında küçük çöküntüler var ise TEHLİKE de olabilirsiniz. Hemen bir usta çağırmanızı öneriyoruz.

 

Peki Termitleri fark ettikten sonra ne yapmalıyız?

Bu noktada üzülerek söylüyoruz ama işiniz biraz zor! Kendileri küçük olabilir ama verdikleri hasarlar bir hayli büyük oluyor. Şunu tekrarlamakta fayda var ki ucuz ya da kalitesiz parkelerden kaynaklanan bir durumdan daha ziyade nemli kalan parkelerden bu sonuçlar çıkıyor. Bir parke neme nasıl maruz kalır hepimiz biliyor olsak da kısaca bahsini etmekte fayda var. Su baskınına uğrayan parkeler, suya maruz kalan parkelerin yeterince kurutulmaması ve yanlış temizlik ürünlerinin kullanılması gibi birçok neden nemi oluşturabiliyor.

Bu termitler sadece ülkemizde ün sahibi değiller. Farklı diller de isim almış “karizma böcekler” bunlar. Latince adı “Isoptera” ve ülkemizde ise “ak karınca, beyaz karınca” ya da en bilineni “parke böceği “ olarak anılmaktadırlar.

Parke böcekleri, besinleri olarak odunları ve organik maddeleri tercih ediyor.

 

parke böceklerinden nasıl kurtulunur

Eviniz belki de böceklerin en sevdiği yiyeceklerle doludur.

Işıklardan nefret ediyorlar! Eğer onları görmek istiyorsanız, ışıkları açtığınız anda etrafta koşuşturan bir takım yaratıklar var ise evet işte onlar bizim termitler. Sürekli kaçarak ve saklanarak yaşadıkları için verdikleri hasarları hemen anlayamıyorsunuz ve anladığınız zamanda iş işten geçmiş oluyor.

Ve tabi ki sadece nem de değil diğer çevresel faktörlerde bu böceklerin üremelerine zemin oluşturuyor. Şimdi size çok gizli bir ipucu vereceğiz:

Termitlerin varlığını anlamanız izin arkalarında bir takım izler bırakıyorlar. Laminat parke üstünde ezilme ya da beyaz tozla sararmış küçük delikler şeklinde beliriyorlar. Parke yüzeyinde meydana gelen deliklerin çapı 1 ya da 2 mm ise MAALESEF yer döşemesinin altında PARKE BÖCEKLERİNİN olduğunu gösteriyor.

Bu tespitleri kendiniz yapamıyorsanız ve uzman kişilerden destek almak istiyorsanız bu meslek sahibi insanlara “Entomolog” deniyor.

parke termiti
Düşmanlarımızı tanıdıktan sonra onlarla nasıl mücadele edeceğimizden bahsedelim:

Uzman bir Entomolog’ tan teşhisiniz konulduktan sonra sıra bu güzelim parkeleri sökmeye geliyor. Dediğimiz gibi bu böceklerin kendisi küçük ama marifetleri büyük, özellikle size para ödetmek istedikleri çok aşikar. Eğer böceklerin oluşturduğu hasar küçük boyuttaysa, deliklerin bulunduğu bölgelere böcek spreyi uygulanır. Sprey uygulaması yapıldıktan sonra 2-3 ay beklenip delikler daha sonra doldurulmalıdır.

Bu uygulama yapıldıktan sonra şikâyetleriniz devam ediyorsa bir diğer etken olarak pencerelerinizden gelen diğer böcekler bu durumu tetikliyor olabilir. Ve bu durum tahmin ettiğinizden çok daha kısa sürede meydana gelmektedir. Bu böcekler birden bin olabilir bir yapıdalar. Besin olarak kullanılan malzemeler ise evinizdeki masif ürünler oluyor bu nedenle sürekli kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu böceklerin türeyebileceği zemin sistemleri şöyledir:

1. Laminat Parke Zeminler

2.Lamine Parke Zeminler

3. Pvc Zemin Kaplamaları

Yani bütün Yer döşemelerinde karşınıza çıkabilirler. Bu zemin türleri hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuz takdirde sorunlarla baş etmeniz daha kolay olacaktır.

Son olarak özetlemek gerekirse parkelerinizin yapısından çok çevresel faktörleri daha önemli bir unsuru oluşturuyor. Zemin döşemelerinizi 2 ya da 3 haftada bir detaylı olarak gözle incelemenizi, halı ile üzeri kapatılmış zeminlerin arada havalandırılmasını ve tekrar deliklerin var olup olmadığının kontrolünün yapılması çok önemlidir. Bu önlemlerden sonra böceksiz hayata “Merhaba” diyeceksiniz.

Bir önceki yazımız olan Sudan Etkilenen Laminat Parke Tamiri Nasıl Yapılır? başıklı makalemizde,

parkeleri en az maliyetle nasıl kurtulabilirsiniz bundan bahsedilmektedir.

Diğer Yazılar

Kompozit Deck Modelleri ve Uygulaması Nedir?
28.10.2020

Kompozit Deck’in iki ana çeşidi vardır. Bunları Kompozit Deck ve Kompozit Karo Deck olarak ayırabiliriz. Döşenecek mekanın genişliği, dekorasyonu, mekanın kullanım alanına göre kompozit deck istenilen şekilde tercih edilebilir.

Devamı
Ahşap Dekorasyonuna Uygun Parke
16.10.2020

Ahşap dekorasyon yıllardır evlerde en çok tercih edilen dekorasyon fikirlerinden olmuştur. Ahşap dekorasyon modeli, farklı model ve renklerde yapıldığında evin pek çok farklı havaya bürünmesini sağlayabiliyor.

Devamı
Uygun Parkelerle Ofisinizi Sanat Galerisine Dönüştürün
06.08.2020

Her şeyi baştan yaratmaya gerek yok. Estetiğin anahtarı ayaklarınızın altında. Her gün üstünde yürüyüp geçtiğiniz zemin döşemeleri aslında kafalara en çok işleyen görsellerin başında geliyor.

Devamı
Havuz Kenarlarında Şıklığı Güvenilirlikle Taçlandırın
06.08.2020

Evinizin ya da sitenizin bahçesindeki havuzun keyfini sürmenin en güzel olduğu zamanlardayız. Siz de bahçesinde havuzu olanlardansanız bunun çekici avantajlarının yanında itici deazavantajlarını da iyi bilirsiniz.

Devamı