9 Trend Zemin Türü -Temizleme Yöntemi

Bu makalemizde farklı zemin türlerinde uygulanması gereken doğru temizleme yöntemlerinden bahsedeceğiz.

MERMER ZEMİN

 Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre daha fazla özen ister.Sentetik bazlı temizleyiciler , çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz. Yapılan en büyük hatalardan biri ise banyo ve mutfaklardaki mermerlerin temizliğinde kireç çözücü kullanmaktır.Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir. Mermer gözenekli bir yapıya sahiptir ve  sıvıları çok hızlı bir şekilde emebilir.Kahve ,portakal suyu, şarap gibi sıvılar dökülür dökülmez ılık bir bez yardımıyla vakit geçirmeden temizleyin.Bunun dışında güçlü pigmentlere sahip olan kahve, kimyon,köri gibi baharatlar ve yeşil sebzeler zemine dökülür dökülmez bekletmeden temizlenmelidir.

Mermer temizliğinde sirkeden mümkün olduğunca uzak durun. Birçok yüzey için doğal bir temizlik maddesi olan ve sıklıkla önerdiğimiz sirke oluşturduğu korozyon nedeniyle mermerler için uygun değildir.

 

EPOKSİ ZEMİN

Epoksi, reçine esaslı bir zemin kaplama sistemidir. Çoğunlukla sanayi alanlarında kullanıla bu kaplama, son yıllarda mağaza ve ev dekorasyonunda da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Yüzeye sert plastik  hissi veren epoksi cila mekanlara ferahlık ve hijyen gibi pek çok özellik sağlıyor. Epoksi cilalı zemin , temizliği en kolay zemin kaplamlarının başında gelmektedir. Pürüzsüz ve aşırı sağlam yüzeyi sayesinde kolayca temizlenir. Elektrik süpürgesi ile epoksi yüzeyin tozunu aldıktan sonra, rutin olarak kullandığınız herhangi bir  zemin temizleyici ile epoksi zeminleri silebilirsiniz.Ayrıca, epoksi yüzey için geliştirilmiş pek çok kimyasal temizlik ürünü bulunuyor. Epoksi zemine uygulanacak temizlik ürünleri, kullanılacağı alana  göre farklılık gösteriyor. Yağ ve kimyasal atıklar içeren fabrika ortamından, her daim hijyenik olması gereken hastane ortamına kadar farklı türdeki alanlar için üretilmiş olan farklı temizleyiciler mevcut. Epoksinin parlaklığını ve estetik görünümünü koruması için çeşitli bakım ürünleri de var. Bu ürünlerin kullanılması sayesinde epoksi zemin, uzun yıllar ilk günkü parlak görünümünü koruyor.

 

LAMİNANT ZEMİN

Laminat parke evlerde yer döşemelerinde sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Laminat parkelerin tercih edilmesinin nedeni laminatın kolay temizlenebilir ve bakımının kolay yapılabilir olmasıdır. Laminat parkelerde en ufak toz bile hemen görünür  ancak silinerek kolay bir şekilde temizlenebilir. Laminat parkelerin silinmesinden sonra parlamaları için cilalama işlemi yapılır. Fakat bu cilalama işlemi parkenin aşınmasına sebep olabilir.Parkeleri silerken kullanılan deterjan parkede iz kalmasına sebep olabilir. Deterjanın kullanılması gerektiği zamanlarda silme işleminin ardından kurulama yapılması gerekir.

Laminat parke üzerinde kesinlikle metal içerikli bez, sert yüzeyli sünger kullanılmamalıdır. Toz toplayıcı ve mikro fiber bezler tercih edilmelidir.

Parkeleri silerken  Arap sabunu ve sirke kullanabilirsiniz. Bir kovaya Arap sabunu(ve arzu ederseniz, dezenfektasyon için bir miktar sirke) koyun. Su ile iyice karıştırın ve parkeleri bu  karışımla silin. Parkeleri sildikten sonra muhakkak kurulamalısınız. Laminat parkelerin ıslak kalması , parkelerin kabarmasına sebep olur .Bunu önlemek için sildikten sonra laminat parkeleri kuru ve temiz bir bele kurulamalısınız.

Ayrıca, laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile de temizleyebilirsiniz.Ilık suya  1-2 ölçek deterjan ekleyip yumuşak bir bezle ya da vileda ile silebilirsiniz. İşlem sonrasında mutlaka kuru bir bezle kurulayın.

 

AHŞAP PARKE ZEMİN

Evlere şık görünüm kazandıran ahşap parkeler, temizliği en zor döşemelerden biridir. Ahşap parkelerin en büyük düşmanları çizikler ve sudur. Sert ve aşındırıcı malzemelerle muamele edilirse çabuk çizilir ve orijinal görünümünü kaybeder.Çok sık su ile temizliği yapılırsa zamanla kabarmalar oluşur. Ahşabın zarar görmemesi için  ağzına yumuşak aparat takılmış olan elektrikli süpürgesi ile tozu alınmalıdır. Daha sonra ahşap temizleyici eklenmiş  ılık su hazırlanır. Yumuşak mikrofiber bez ile çok ıslak olmayacak şekilde parkeler silinir. İz olmaması için kuruyana kadar üzerine basılmamalıdır. Ahşap parke doğal yöntemlerle temizlenmek istenirse temizlik suyuna arap sabunu veya sirke koyulabilir.

 

SERAMİK KARO ZEMİNLER

Konu zemin temizliği oldu mu, seramik karoların bakımı en rahat olan yüzeylerden biridir. İhtiyacınız olacak tek şey;temizlik malzemesi ve su gibi birkaç basit temizlik aracıdır. Öncelikle elektrik süpürgesi ya da normal süpürge yardımıyla seramik karo üzerindeki seyrek kiri temizleyin.Az bir miktar yüzey temizleyicisini ılık su ile karıştırın ve seramik karolarını bu karışım ile silin. Kimyasal yüzey temizleyici yerine Arap sabunu da kullanabilirsiniz. Kesinlikle tuz ruhu , kireç çözücü türü kimyasallar kullanmayın, bunlar hem derzlere zarar verir hem de seramiklerin yüzeyine.

 

AÇIK RENKLİ KAROLAR

Açık renkli karoların tertemiz görünmesi için yukarıda belirttiğimiz temizlik yöntemlerine ek olarak bir miktar çamaşır suyu kullanmanız da gerekebilir. Ilık su ile karıştıracağınız az  miktardaki çamaşır suru istenmeyen lekeler karşı etkili olacaktır. Temizlik esnasında tel sünger yada tel fırça gibi seramik karonun ya da fayansın yüzeyine zarar verecek, çizecek ürünler kullanılmamalıdır. Bu tip ürünlerde yüzeylerin çizilmemesine özen gösterilmelidir.

Özet olarak sıvı ya da toz deterjan ve kıl fırça/ yumuşak bir sünger ile neredeyse temizlenemeyecek leke yoktur. Tabiki tüm ürünlerde olduğu gibi fayans ve seramik karolarda da lekenin zaman geçmeden temizlenmesi önemlidir.

 

Açık renkli derz için ise : Derz temizliği için kullanabileceğimiz derz temizleyici deterjanlar çeşitli marketlerde satılmaktadır.Bunları uygularken diş fırçasından veya sert süngerden yararlanabilirsiniz. Eğer özel bir derz temizleyici sıvı tercih etmek istemiyorsanız sıvı püskürtebileceğiniz bir şişe içine veya bir  kabın içine yarı yarıya ılık su ve çamaşır suyu karışımını hazırlayın . Sıvıyı temizlemek istediğimiz bölgeye sıkıp diş fırçası  ile ovun.Ardından bölgeyi ılık su ve yumuşak süngerle durulayın. İhtiyaca ve kirin yoğunluğuna göre karışımımızdaki çamaşır suyu miktarının artırabilirsiniz.

 

KOYU RENKLİ KAROLAR

Koyu renkli karı ve derzlerde çamaşır suyu kullanmaktan imtina ediyorsanız , beyaz sirke ve tuz ya da karbonat karışımı ile koyu renkli seramik karılarınızı ve derz aralıklarını fırçalayabilirsiniz. Zeminleri son bir kez de duru su ile silip sonra da kurulamak en iyi sonucu verecektir.

 

 BETON ZEMİN

Eğer beton zeminlere sahipseniz , düzenli temizliği elektrik süpürgesi veya normal, çalı süpürgesi ile yapabilirsiniz. Daha sonra ılık suya karıştırılmış Arap sabunu ya da başka bir yüzey temizleyici ile zemini silmeniz yeterli olur.

 Beton zemine dökülmüş olan yağlı sıvalar beton üzerinde leke oluşturmasına neden olur. Bu tür dökülmeler/sıçramalar hemen iyice yıkanmalıdır. Daha sonra ise yarım kase kadar çamaşır sodası içeren yine aynı miktardaki sıcak su ile birlikte lekeyi iyice fırçalanmalı ve sonrasında yine duru su ile yıkanmalıdır. Eğer herhangi bir yangın tehlikesi yok ise yoğun yağ lekesinin üzerine biraz benzin döküp daha sonra kuru ve toz çimento ile ovabilirsiniz.En az 2 saat kadar beklettikten sonra  çimentoyu süpürebilirsiniz.

 

DOĞAL TAŞ ZEMİN

Doğal taş zeminlerin temizliği de tıpkı kendisi de doğal bir taş  olan mermerin temizliği gibidir. Mermer yüzeylerde uyguladığınız temizlik taktiklerini diğer doğal taş yüzeylerde de uygulayabilirsiniz. Eğer doğal taş zeminde kararmalar varsa, ki iç mekanlardan ziyade dış mekanlarda karşılaşılan bir durumdur, o zaman beyaz sirkeyi pompalı sprey kabına koyup lekeli yerlere sıkmanız gerekiyor. On , on beş dakika beklettikten sonra tazyikli su ile bu kısımları yıkamalısınız. Lekelerin yoğunluğuna bağlı olarak işlemi birkaç  kez tekrar etmeniz gerekebilir. Sirke asidik bir ürün olduğu için bekleme süresini fazla uzatmamakta fayda var.

 

MANTAR KAPLAMA ZEMİN

Gelelim son dönemin en popüler zemin kaplamalarından birine . Mantar zemin antistatik, kir tutmaz ve oda sıcaklığı  üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Bu nedenle, alerjisi olan kişiler tarafından çok  sevilmemektedir.Çünkü tozun olmadığı yerde ev tozu akarlarının da hiç şansı kalmaz.Temiz tutmak için ,elektrikli süpürgeyle tozun çekilmesi ve ara sıra silinmesi yeterlidir.Genelde paspas, parke fırçası veya elektrikli süpürge ile kuru temizlemek yeterlidir. Fakat dikkat etmemiz gereken nokta çok fazla sudan uzak durmanız gerekir.

Diğer Yazılar

Kompozit Deck Modelleri ve Uygulaması Nedir?
28.10.2020

Kompozit Deck’in iki ana çeşidi vardır. Bunları Kompozit Deck ve Kompozit Karo Deck olarak ayırabiliriz. Döşenecek mekanın genişliği, dekorasyonu, mekanın kullanım alanına göre kompozit deck istenilen şekilde tercih edilebilir.

Devamı
Ahşap Dekorasyonuna Uygun Parke
16.10.2020

Ahşap dekorasyon yıllardır evlerde en çok tercih edilen dekorasyon fikirlerinden olmuştur. Ahşap dekorasyon modeli, farklı model ve renklerde yapıldığında evin pek çok farklı havaya bürünmesini sağlayabiliyor.

Devamı
Uygun Parkelerle Ofisinizi Sanat Galerisine Dönüştürün
06.08.2020

Her şeyi baştan yaratmaya gerek yok. Estetiğin anahtarı ayaklarınızın altında. Her gün üstünde yürüyüp geçtiğiniz zemin döşemeleri aslında kafalara en çok işleyen görsellerin başında geliyor.

Devamı
Havuz Kenarlarında Şıklığı Güvenilirlikle Taçlandırın
06.08.2020

Evinizin ya da sitenizin bahçesindeki havuzun keyfini sürmenin en güzel olduğu zamanlardayız. Siz de bahçesinde havuzu olanlardansanız bunun çekici avantajlarının yanında itici deazavantajlarını da iyi bilirsiniz.

Devamı